Europejska kuchnia w eleganckim wydaniu
Starannie przygotowane menu Szefa Kuchni to propozycja dla smakoszy gotowych do kulinarnych podróży. Do wszystkich wykwintnych dań proponujemy szeroki wybór win i alkoholi. Goście korzystający z noclegu korzystają z restauracji na specjalnych warunkach w dogodnym dla siebie czasie.
Przystawki | ||
Deska serów i wędlin regionalnych dla 2 lub 4 osób | 2 os. 100g 4 os. 240g | 48 zł 85 zł |
Tatar wołowy z marynowaną kurką, cebulą dymką, kruszonką z boczku i domowym majonezem | 180 g | 44 zł |
Krewetki z pomidorami koktajlowymi i czosnkową bagietką | 130 g | 36 zł |
Smażony knedel z sałatką z czerwonej cebuli i dresingiem z kopru | 220 g | 37 zł |
Zupy | ||
Bulion wołowy z nowalijkami, pierożkami mięsnymi i oliwą z lubczyku | 250 ml | 25 zł |
Krem z dyni z prażonymi pestkami i olejem dyniowym | 250 ml | 27 zł |
Dworski żur na zakwasie ze swojską wędzonką, leśnymi grzybami, jajkiem i kwaśną śmietaną | 250 ml | 27 zł |
Dania główne | ||
Stek z polędwicy wołowej ze szparagami, młodymi ziemniakami i sosem Bernasie | 380 g | 95 zł |
Schab z młodego prosiaka z domowymi frytkami i sałatką masłową w śmietanie | 380 g | 49 zł |
Pierogi z kaczką w sosie z rabarbaru | 400 g | 45 zł |
Baba ziemniaczana z policzkiem wołowym i karmelizowaną marchewką | 360 g | 48 zł |
Stek z kalafiora z sosem holenderskim i warzywami grillowanymi | 400 g | 34 zł |
Grilowany sandacz ze smażonym bobem z młodą kapustą w emulsji winno-maślanej z młodymi ziemniakami | 350 g | 58 zł |
Sałatki | ||
Sałatka z kurczakiem z sałatą rzymską, szparagami, bobem, pomidorem koktajlowym z dresingiem cezar i grzankami | 300 g | 39 zł |
Sałatka z grillowanym kozim serem, miksem sałat, karmelizowanym słonecznikiem, truskawkami i rzodkiewką w sosie vinagrette | 300 g | 38 zł |
Desery | ||
Mini Pavlova z kremem lemon curd | 30 zł | |
Pistacjowa tartaletka z frużeliną wiśniową | 28 zł | |
Crumble z rabarbarem i lodami | 26 zł | |
Praliny Patisserie Juliette | 6/12 sztuk | 32 zł/57 zł |
nagrody dla belle epoque
Restauracja słynie z wykwintnej kuchni europejskiej. Lokal wyróżnia się pięknym wystrojem i klimatycznym wnętrzem, co sprawia, że goście mogą poczuć się jak w epoce belle époque. Wyrafinowane dania, perfekcyjne połączenia smaków i kreatywność szefa kuchni sprawiają, że restauracja jest jednym z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie regionu. Restauracja w Zgłobicach była nagrodzona w latach 2018-2020 dwoma widelcami, a od 2022 roku – trzy widelce.
„Smacznie i z Tradycją” – baza gastronomiczna w Wielkim Odkrywaniu Małopolski 2015. WOM to plebiscyt organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Małopolską Organizację Turystyczną, TVP Kraków, Radio Kraków i Gazetę Krakowską, w której którym głosują czytelnicy, słuchacze i telewidzowie. Nasza restauracja otrzymała 12.055 głosów!
W roku 2019 nasza Restauracja została laureatem (zwycięzcą) w konkursie Marszałka Województwa Małopolskiego w kategorii „w Gościnie – obiekt gastronomiczny”
Gęsina na Świętego Marcina to ogólnopolska akcja organizowana przez SlowFood Polska. Zapraszani są do niej najlepsi kucharze w kraju. W roku 2015 nasza restauracja została zaproszona do tego prestiżowego grona. Nasz Szef kuchni zajął pierwsze miejsce w Małopolsce i czwarte w Polsce w konkursie na przepis na danie z gęsiny! W tym roku będziemy po raz szósty uczestniczyć w tej akcji!